Wpływ kwasów omega-3 i omega-6
Kluczowym aspektem oleju Golden Drop jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 oraz odpowiednia pomiędzy nimi proporcja. Ich zadaniem jest regulacja wielu procesów zachodzących w organizmie o przeciwnych właściwościach.
Kwasy omega-3 i omega-6 zasługują na szczególne zainteresowanie, gdyż organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Dostarczane są one do organizmu wyłącznie poprzez spożywaną żywność. Dlatego tak ważne dla naszego zdrowia jest to, aby zachować właściwą równowagę pomiędzy kwasami.
Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 może prowadzić do gromadzenia komórek tłuszczowych, krzepnięcia krwi czy rozwoju stanów zapalnych. Należy zwrócić uwagę na to, by dostarczać organizmowi poza omega-6 również odpowiednią ilość kwasów omega-3, które działają zupełnie odwrotnie tzn. zapobiegają zapaleniom oraz ograniczają odkładanie tłuszczu w organizmie.
Dla porównania, oliwa z oliwek posiada ok. dziesięciokrotnie mniej kwasu omega-3 niż olej Golden Drop.
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat równowaga pomiędzy tymi kwasami została drastycznie zachwiana. Ilość spożywanych kwasów omega-6 wielokrotnie przewyższa omega-3.
Z międzynarodowych badań wynika, iż stosunek kwasów omega-6 do omega- 3
u współczesnego człowieka wynosi aż 30:1. Wynik idealny to 1:1 .
Olej Golden Drop, którego proporcje wynoszą 1,25: 1 jest świetnym pomysłem na zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3, których tak bardzo nam brakuje (jedna łyżka stołowa Oleju Golden Drop zaspokaja dzienną dawkę na kwasy tłuszczowe omega-3, wg kryteriów ustalonych przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne).
Objawy, które towarzyszą deficytowi omega-3 w organizmie to:
Kwasy omega-3 i omega-6 zasługują na szczególne zainteresowanie, gdyż organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Dostarczane są one do organizmu wyłącznie poprzez spożywaną żywność. Dlatego tak ważne dla naszego zdrowia jest to, aby zachować właściwą równowagę pomiędzy kwasami.
Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 może prowadzić do gromadzenia komórek tłuszczowych, krzepnięcia krwi czy rozwoju stanów zapalnych. Należy zwrócić uwagę na to, by dostarczać organizmowi poza omega-6 również odpowiednią ilość kwasów omega-3, które działają zupełnie odwrotnie tzn. zapobiegają zapaleniom oraz ograniczają odkładanie tłuszczu w organizmie.
Dla porównania, oliwa z oliwek posiada ok. dziesięciokrotnie mniej kwasu omega-3 niż olej Golden Drop.
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat równowaga pomiędzy tymi kwasami została drastycznie zachwiana. Ilość spożywanych kwasów omega-6 wielokrotnie przewyższa omega-3.
Z międzynarodowych badań wynika, iż stosunek kwasów omega-6 do omega- 3
u współczesnego człowieka wynosi aż 30:1. Wynik idealny to 1:1 .
Olej Golden Drop, którego proporcje wynoszą 1,25: 1 jest świetnym pomysłem na zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3, których tak bardzo nam brakuje (jedna łyżka stołowa Oleju Golden Drop zaspokaja dzienną dawkę na kwasy tłuszczowe omega-3, wg kryteriów ustalonych przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne).
Objawy, które towarzyszą deficytowi omega-3 w organizmie to:
- sucha skóra i włosy,
- częste infekcje ucha środkowego,
- problemy z drogami oddechowymi (astma, zapalenie oskrzeli),
- częste oddawanie moczu,
- pragnienie,
- nadwaga,
- zespół suchego oka,
- obniżenie odporności,
- wolne gojenie się ran,
- pękanie skóry na piętach,
- "brzydkie" paznokcie,
- chroniczne zapalenie gardła,
- kurcze nóg w czasie chodzenia,
- apetyt na tłuszcze,
- o wiele szybsze starzenie się,
- choroby układu krążenia (zawał, wylew).